Recept Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana, lilek s parmazánem, jak ho dělala Marcova italská babička.

lileksparmezanem_optimized

Úžasný a jednoduchý recept Marcovi babičky. Nekřičte prosím. Není to recept na Melanzane alla parmigiana jak ho asi znáte - je to starý rodinný recept na pečený lilek, jak ho můj kamarád z Říma jedl během svého dětství a recept mi s hrdostí věnoval. Mluvíme tu o smažených lilcích, velkorysé hromady nastrouhaného parmazánu, čerstvé mozzarelly, rajčatového pyré, vejci a rozpálené troubě.

Lilek s parmazánem jedl Marco už jako dítě. Hlavně k odpolední svačině. Vyprávěl mi, jak ujídal z ledničky zbytky z oběda, opíral se o babiččinu starou kuchyňskou linku a doslova hltal porci za porcí. Nebyl schopen si to vychutnávat malými sousty. Vždy měl plná ústa a téměř zuřivě pojídal kousky smaženého lilku za lilkem. Toskánci prý říkají, že smažené je dobré, a to i kdyby to byly pantofle. V tomto směru dosahují smažené baklažány s parmazánem nepředstavitelné chuťové úrovně.

Na 4 porce lahodného malanzane alla parmigiana budete potřebovat:
- 4 lilky
- hladkou mouku na poprášení lilku
- olej na smažení
- 500 ml rajčatového pyré
- extra panenský olivový olej
- 1 paličku česneku
- několik listů bazalky
- 150 g jemně nasekané mozzarelly fiordilatte 
- 3 rozmíchaná vejce
- 100 g a více čerstvě nastrouhaného parmazánu
- hrubozrnnou sůl

Postup:
1. Lilek omyjte a nakrájejte na plátky o tloušťce cca 5 mm.
Plátky poskládejte do cedníku a vrstvy proložte hrubou solí. Na vrch cedníku vložte talíř, aby tlačil na lilek a nechte ve dřezu asi 30 minut vyplakat. Po půl hodině opláchněte všechny plátky pod tekoucí vodou a vysušte je na ručníku nebo utěrce.

2. Nasypte mouku do misky a obalte v ní plátky. 


3. Na horkém oleji smažte postupně plátky lilku a dbejte na to, aby byl zcela ponořen. Nechte ho po obou stranách zhnědnout, bude to trvat asi 5 minut. Když jsou plátky zlaté a křupavé, umístěte je do misky s vrstvou kuchyňských utěrek, aby jste se zbavili přebytečného oleje. 


4. Lilky lehce osolte. Pánové, to mluvím na vás, říkám lehce! Lilek už se předtím válel 30 minut v soli, vzpomínáte?. Věřte mi, když vám radím, že je to lepší nejdřív ochutnat, abyste přesně věděli, kolik potřebujete dosolit. 


5. Hurá na rajčatovou omáčkou. Zahřívejte několik lžic extra panenského olivového oleje na pánvi spolu s měsíčky česneku. Když česnek zezlátne, nalijte rajčatové pyré, přidejte šálek vody a čerstvé listy bazalky. Přihoďte špetkou soli. Rajčatové pyré vařte asi deset minut, dokud neztratí chuť syrových rajčat a nepromění se v hustou omáčku.


6. Konečně přišel čas, abyste mohli světu říci, že vaříte něco jako melanzane alla parmigiana. Vyberte si svůj oblíbený pekáč (cca 30 x 20 cm) a na dně rozprostřete několik lžic rajčatové omáčky

Položte na dno vrstvu smaženého lilku, nalijte část vajec, poklaďte mozzarellu a posypte opravdu velkorysou vrstvou strouhaného parmezánu. Na vrchu rozprostřete rajčatovou omáčku a opakujte vrstvy, dokud vám nedojdou ingredience. Pokud jste během příprav nesnědli příliš mnoho smažených plátků baklažánu - máte můj obdiv a měli byste být schopni udělat alespoň čtyři vrstvy. Vršek skvostu pokryjte rajčatovou omáčkou, pár kousky mozzarelly a hromadou parmezánu.
Božské dílo pečte v předehřáté troubě na 180 ° C po dobu asi 35 minut, dokud není na povrchu zlatohnědé.
Podávejte lilek s parmezánem teplý. Pokud už za sebou máte nějaký ten kurz sebeovládání, můžete zkusit nechat pokrm vychladnout do druhého dne a znovu ohřát nebo sníst studený. Na druhý den se totiž více rozleží a získá dokonalou středomořskou chuť. Navíc dokonale uvolní chutě a vůně a je to ještě mnohem návykovější...