Složení a zdraví
Složení a zdraví
SyridloSyřidlo
Složení
Zdraví
Laktóza
Keto dieta
Syřidlo:
K výrobě parmezánu se používá výhradně živočišné syřidlo. Jedná se o telecí, které se již delší dobu nezískává z živích telat.
Složení:
Mléko, syřidlo, syrovátka z předchozího dne, sůl.
Zdraví
Přítomnost vápníku
Díky přítomnosti vápníku je tento lahodný sýr požehnáním pro kosti. Jen 50 gramů tohoto mimořádného produktu obsahuje polovinu denní potřeby vápníku pro dospělého. Je tedy požehnáním pro všechny chlapce a děvčata nad 40 let.
Přítomnost vitaminu B
Vitamín B činí z Parmigiano Reggiano důležitou podporu pro imunitní systém. Král sýrů se navíc vyznačuje přítomností železa, které je velmi důležité pro ženy v požehnaném stavu.
Kyselina linolová
Musíme také zdůraznit přítomnost kyseliny linolové. Linolová kyselina patří do skupiny esenciálních mastných kyselin zvaných omega-6 mastné kyseliny, které jsou nezbytným doplňkem stravy všech savců. Tato látka je nezbytná pro stimulaci ztráty tuků a eliminaci kalorií, a to hlavně během polehávání doma na gauči. Překvapivě není Parmigiano často doporučován při dietách. Je to asi kvůli lehce vyšším hodnotám tuků. Jestliže se tedy snažíte ztrácet drahocenně nabraná kila, je vhodné si parmezán dopřát jen 2x týdně.
Dále nesmíme zapomenout na vitamín A, jeden z nejúčinnějších přírodních antioxidantů.
Přirozeně bez laktózy:
Parmigiano Reggiano neobsahuje laktózu ani galaktózu. V několika hodinách bezprostředně po výrobě parmezánu se laktobacily rychle vyvíjejí a fermentují veškerou laktózu přítomnou ve tvarohu a to přibližně za 6-8 hodin.
Galaktóza, která je tvořena z laktózy, je také rychle metabolizována a během 24–48 hodin úplně zmizí. Ideální pro všechny, kteří trpí nesnášenlivostí na laktózu.
Keto dieta:
Parmezán je vhodný při keto dietě. Neobsahuje sacharidy.