Vážení přátele, do vyřešení situace okolo COVID jsem musel provoz e-shopu pozastavit. Již nejsem schopen dovážet parmezány. Děkuji za pochopení. Jakub 777200254

Jak správně skladovat parmezán

Parmezán můžete skladovat několik způsoby.

Vždy je to závod s plísní vs vysychání. Sama osobě se totiž kvalita parmezánu časem nemění.

  • V bavlněném obalu se po delší dobu vyhnete plísni, ale sýr bude rychleji vysychat a může pohlcovat jiné pachy.

  • Ve fólii nebo boxu si parmezán zachová své chutě i vůni, bude ale k plísni náchylnější.

  • Čím má parmezán delší zrání, tím déle vydrží plísni odolávat.

I vakuově zabalený parmezán mějte v ledničce.

Parmezán můžete na krátkou dobu ponechat při pokojové teplotě bez jeho znehodnocení. Často se tak děje například na pultech obchodu nebo při přepravě. Doma ho však uchovávejte v chladu. Důležité je zajistit, aby byl originální obal utěsněný a neporušený, aby nebyl sýr vystaven působení vzduchu. Parmigiano Reggiano balený ve vakuu vydrží v chladničce několik měsíců. Minimální trvanlivost je stanovena na 6 měsíců. Na každém obalu je toto datum minimální trvanlivosti uvedeno. 

Po rozbalení z vakua skladujte parmezán v chladničce při teplotě kolem 4 - 8° C.

Parmigiano Reggiano udržuje trvanlivost a chuťové vlastnosti při optimální vlhkosti. Ve větraném prostředí má tendenci schnout. Zabalte ho. Doporučuje se použití skleněných nebo plastových obalů. Dalším praktickým řešením je zabalit Parmigiano Reggiano do papíru určeného přímo na sýr, potravinářské fólie nebo vložit do bavlněné tašky. V tašce však bude tvrdnout a pohlcovat pachy. Na oplátku však udrží váš parmezál dál od plísně. Pro dlouhodobé uskladnění bude vhodnější přebytek parmezánu zamrazit. Sýr nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kusy, abyste při použití nemuseli rozmrazit celý kus. K výraznému znehodnocení nedojde, ale dlouhý pobyt v mrazáku může mít vliv na barvu, vůni a strukturu. Já osobně jsem to nikdy neudělal.

S vakuovačkou máte vyhráno.

Jak dlouho parmezán vydrží v chladničce.

Když je parmezán v chladu a neprodyšně uzavřený, jeho kvalita se časem nemění, ale sledujte ho, jestli nechytá plíseň. Čím má parmezán delší zrání, tím déle vydrží odolávat. Plíseň je jediná věc, která vám sýr zahubí. Italové se však plísně nebojí, jednoduše ji odstraní nožem.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.