Jak použít parmezán v kuchyni

K čemu všemu mohu parmezán využít?
Parmezán můžete použít v kuchyni na vaření. I když je znám především jako doplněk na těstoviny, jeho využití je daleko širší.
Další stejně častá volba je degustace. Mladší parmezán krájejte na kostky, plátky a starší parmezány odlamujte speciálním nožem.
Kupte ho někomu jako dárek. Parmezán je velmi známý a oblíbený sýr.

Jak použít v kuchyni?

Strouhání parmezánu
Jeden z nejčastějších způsobu použití je tedy strouhání. Starší sýry drolte na struhadle s hvězdičkami či korunkami a mladší mladší parmezán na struhadle s oky. Nastrouhaný sýr pak před servírováním sypte na různé druhy těstovin, na noky či rizoto. 

lileksparmezanem_optimized

Je skvělý v zeleninových a ovocných salátech. Je hromada skvělých a známých receptů, ale všeobecně si posypat můžete cokoliv.
Můžete parmezán přimíchat do omáček nebo škrabkou vytvořené hobliny poházet na polévku. Já si ho dávám i na přílohu, třeba na vařenou zeleninu.
Sypejte ho na pečené pokrmy jako jsou kuřecí křidýlka, cuketa apod., obalte grilovaný steak, posypte již ugrilovanou zeleninu nebo přimíchejte do strouhanky k obalovaní. Kůrku a zbytky parmezánu můžete rozpustit v polévce. 

Recept na skvělý zapečený lilek s parmezánem naleznete zde. 
Vyzkoušejte parmezánové fondue. 
Kůrka je jedlá.  Omyjte ji nebo lehce seškrábněte a vařte v hrnci s rýží nebo v polévce. Kůrka pustí chuť a tuky.

Degustace parmezánu:
K parmezánu si můžete dopřát mnoho dalších dobrot. Z tekutých jsou to převážně vína. 

Dále si můžete nakrájet ovoce, zeleninu a velmi lahodný je s medem, balsamicem z Modeny nebo ořechy. 
V Itálii se hojně konzumuje s ovocnou hořčicí na tisíc způsobů.