Jak skladovat parmezán

Potřebujete poradit, jak skladovat parmezán?

Skladujte parmezán v chladničce. To je jasné a je to základ.

Dále máte několik možností. Každá je jiná a na konci vás čeká jiný výsledek. Vždy je to závod s plísní vs vysychání. Plíseň je jediná věc, která vám sýr zahubí. Italové se však plísně nebojí, jednoduše ji odstraní nožem.

Rychlé info:

  • I vakuově zabalený parmezán mějte v lednici a určitě Vám vydrží i rok.
  • Po otevření ho můžete mít v lednici volně, v utěrce, potr. fólii nebo dóze. Rozdíly ve skladování a výsledku kvality parmezánu, si přečtěte níže. 
  • I po roce je sýr uchovaný v lednici v pořádku a nastrouhaný na těstovinách skvěle voní.
  • Čím má parmezán delší zrání, tím déle vydrží odolávat plísni.

Vakuování:
Jak: Použijte vákuovačku.
Výhoda: Udrží parmezán čerstvý, měkký a voňavý.
Nevýhoda: Při případné kontaminaci parmezánu během porcování se plísni neubráníte. 

Jako i u jiných potravin je asi nejlepším řešením parmezán vakuově zabalit. Podle vaší týdenní spotřeby si rozdělte sýr na menší kusy a ty každý zvlášť zabalte. Nedoporučuji vakuovat parmezán opakovaně a do stejné fólie, ale párkrát to jistě snese.
V teple může parmezán pustit tuk. Nepanikařte, je to běžné, prostě se potí. Osušte ho kuchyňskou utěrkou. Všeobecně bejte na čistotu nástrojů, které při porcování používáte.


Uzavřené prostředí aneb krátkodobé skladování na týdny:
Jak: Použít můžete plastové boxy, skleněné dózy nebo potravinářskou folii.
Výhoda: Udrží parmezán čerstvý, měkký a voňavý.
Nevýhoda: Náchylné k tvorbě plísně.

Doporučuje se použití skleněných nebo plastových obalů. Dalším praktickým řešením je zabalit Parmigiano Reggiano do papíru určeného přímo na sýr nebo do potravinářské fólie. Dobré je po každém použití zabalit parmezán do nové folie. Ve fólii nebo boxu si parmezán zachová svou čerstvost, chuť i vůni, ale bude náchylnější k plísni.


S přístupem vzduchu v utěrce nebo na volno (to preferuji já):
Jak:
plátěná utěrka nebo taška, navolno položený v lednici.
Výhoda: 
Vydrží mnohem déle odolávat plísni. Týdny/měsíce/rok.
Nevýhoda: 
Ve větraném prostředí má tendenci schnou a může pohlcovat pachy z chladničky.
Zabalte parmezán do plátěné tašky nebo utěrky. Sýr bude postupem času dál zrát, vysychat a okorávat.

Mě osobně v chladničce vydrží nezabalený parmezán i rok. Postupem tvrdne, ale takto skladovaný parmezán používám pouze na strouhání.


Dlouhodobé uskladnění: 

Jak: zmrazit
Výhoda:
Zachrání parmezán od vyhození.
Nevýhoda: Zmražení bude mít vliv na barvu, vůni i strukturu.
Pro opravdu dlouhodobé uskladnění bude vhodnější přebytek parmezánu zamrazit. Sýr nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kusy, abyste při použití nemuseli rozmrazit celý kus. K výraznému znehodnocení nedojde, ale dlouhý pobyt v mrazáku bude mít vliv na krásu. Já osobně jsem to nikdy nedělal
.

 

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.