Jak skladovat parmezán

Potřebujete poradit, jak skladovat parmezán?

Sladujte parmezán v chladničce. To je jasné a je to základ.

Dále máte několik možností. Každá je jiná a na konci vás čeká jiný výsledek. Vždy je to závod s plísní vs vysychání. Plíseň je jediná věc, která vám sýr zahubí. Italové se však plísně nebojí, jednoduše ji odstraní nožem.

Rychlé info:

  • I vakuově zabalený parmezán mějte v ledničce.
  • Kvalita parmezánu se v chladničce časem nemění.  
  • Čím má parmezán delší zrání, tím déle vydrží odolávat plísni.


Nejlepší řešení:
Bezesporu nejlepším řešením je parmezán vždy po použití vakuově zabalit. Ale každý tuto možnost nemá, tak se podíváme na běžnější způsoby uskladnění.

Uzavřené prostředí:
Jak: Plastové boxy, skleněné dózy nebo potravinářská folie.
Výhoda: Udrží parmezán čerstvý, měkký a voňavý.
Nevýhoda: Krátkodobé skladování dny/týdny. Doporučuje se použití skleněných nebo plastových obalů. Dalším praktickým řešením je zabalit Parmigiano Reggiano do papíru určeného přímo na sýr nebo do potravinářské fólie. Dobré je po každém použití zabalit parmezán do nové folie. Ve fólii nebo boxu si parmezán zachová svou čerstvost,  chuť i vůni, ale bude náchylnější k plísni.

S přístupem vzduchu:
Jak:
plátěná utěrka nebo taška
Výhoda: 
Vydrží mnohem déle odolávat plísni. Týdny/měsíce.
Nevýhoda: 
Ve větraném prostředí má tendenci schnou a může pohlcovat pachy z chladničky.
Zabalte parmezán do plátěné tašky nebo utěrky. Sýr bude postupem času dál zrát, vysychat a okorávat.

Dlouhodobé uskladnění: 
Jak: zmrazit
Výhoda:
Zachrání parmezán od vyhození.
Nevýhoda: Zmražení bude mít vliv na barvu, vůni i strukturu.
Pro opravdu dlouhodobé uskladnění bude vhodnější přebytek parmezánu zamrazit. Sýr nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kusy, abyste při použití nemuseli rozmrazit celý kus. K výraznému znehodnocení nedojde, ale dlouhý pobyt v mrazáku bude mít vliv na krásu. Já osobně jsem to nikdy nedělal
.

 

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.