Parmigiano Reggiano vs Grana Padano

Parmigiano Reggiano vs Grana Padano

Grana Padano je levnější variantou Parmigiano Reggiano.
Při výrobě se u Padana tolik nedbá na proces, chemii, čerstvost mléka atd ..   

Zde jsou hlavní charakteristiky, které odlišují tyto dva sýry. Užitečné informace k většímu povědomí o tom, co přichází na Váš stůl.

Parmigiano Reggiano nepoužívá žádnou chemii.
Parmazán se vyrábí zcela bez  přísad : nejsou povoleny ani přírodní produkty. 
Při výrobě Padana se používá lysozym, protein extrahovaný ze slepičích vajec.

Parmigiano Reggiano používá jen přírodní bakterie.
V mlékárnách Parmigiano Reggiano se k posílení mikrobiologického procesu používá pouze přírodní bakteriální startér.

Grana Padano používá bakterie izolované v laboratoři.

Původ.
Parmigiano Reggiano se vyrábí z 20 % horských oblastech.
Produkce Grana Padano v horách je jen ze 2 % z celkového počtu.

Zrání.
Parmigiano Reggiano zraje minimálně 12 měsících.

Padano pouze 9 měsíců.

Postupy a omezení.
Mlékárny Parmigiano Reggiano mají více omezení: odběr mléka probíhá dvakrát denně, výroba pouze jednou a mléko se nesmí chladit pod 18 ° C. 

Při přípravě Grana Padano může být mléko odebráno pouze jednou denně a smí se chladit na 8 ° C. A syření může probíhat dvakrát denně.

Původ a původ.
Oblast  produkce Parmigiano Reggiano je omezena na provincie Parma, Modena, Reggio Emilia a část provincií Bologna a Mantua. 

Grana Padano vyrábí řada farem ve 33 provinciích, včetně Lombardie, Veneto, Piemontu, Emilia-Romagny a Trentina Alto Adige.