Rajčatový krém

Rajčatový krém s parmezánem Scalabrini máte do hodiny hotový.

Depositphotos_20391327_l-2015_optimized

Parmezán je perfektní pro dokreslení chuti polévek a krémů. Přesvědčte se sami a uvařte si rajčatový krém, který i s úklidem kuchyně zvládnete do hodiny.

Nákupní seznam:

1 kg čerstvých rajčat / 2-3 plechovky s krájenými loupanými rajčaty
100 g rajčatové pasty (může být i protlak)
100 g šalotky
3 stroužky česneku (dle preferencí strávníků, česnek v tomto případě nemá mít hlavní roli)
300–500 ml zeleninového vývaru dle potřeby
lístky čerstvé bazalky
70 g strouhaného parmezánu – doporučujeme Scalabrini, který je díky své tuhosti na strouhání ten pravý20191226_202721 - kopie
100 ml sladké smetany pokojové teploty
olivový olej

Na dochucení a přípravu:

sůl
pepř
snítko tymiánu
bobkový list
strouhaný parmezán
olivový olej
třtinový cukr
ponorný mixér

Je to snadné:

Máte-li rajčata čerstvá, nejdříve je nařízněte na spodní straně (z opačné strany než je bubák/stonek). Rajčata vložte do misky a zalijte vroucí vodou, případně krátce povařte, dokud neuvidíte, jak se slupka kousek po kousku odlupuje. Vodu slijte a nechte rajčata vystydnout, poté je celá oloupejte a nakrájejte.

Nadrobno pokrájejte šalotku, česnek a bazalku. Společně osmahněte na troše oleje. Panenský či extra panenský olivový olej je vhodný do studené kuchyně, pro tepelné úpravy použijte rafinovaný olivový olej.
Do hrnce k šalotce a česneku s bazalkou .... Už máte kuchyni celou provoněnou? ... přidejte nakrájená rajčata spolu s pastou/protlakem a zalijte připraveným zeleninovým vývarem. Ze začátku dejte 300 ml, pokud na Vás bude krém hutný, vývar přilijte. Směs promíchejte a rozmixujte ponorným mixérem.

Přidejte koření – snítko tymiánu, špetku pepře, bobkový list.

Vařte na mírném plamenu 10 min.
Z polévky vyndejte bobkový list a tymián. Přidejte strouhaný parmezán a přilijte smetanu pro zjemnění.
Opět lehce promixujte a ochutnejte. Co na to říkáte?

Pokud Vám polévka přijde nezvykle nakyslá, přidejte třtinový cukr pro vyvážení chuti. Solí neplýtvejte a solte po špetkách. Nechte parmezán působit, tomuto pokrmu by měl dominovat právě on. Je-li na Vás krém řídký, přidejte do něj bílé pečivo na zahuštění. Pokud je moc hutný, zřeďte ho zbývajícím vývarem.

Při servírování polévku velmi zlehka pokapejte olivovým panenským olejem, jemně posypejte parmezánem a ozdobte čerstvou bazalkou.

-Andrea-